Jak vybrat dřevo na krov na střechu

Rozhodli jste se začít se stavbou krovu svépomocí a nevíte, jaké dřevo si na něj vybrat? V článku se vám pokusíme představit ty nejdůležitější vlastnosti dřeva, které byste měli zohlednit při jeho koupi a zamýšleném použití na stavbu jakéhokoli krovu. Kterým stavebním prvkům se při stavbě krovu raději vyhnout?

Dřevěný krov

Ani v roce 2023 člověk ještě neobjevil ke stavbě krovu lepší materiál, než je dřevo. Jistě, na některých moderních stavbách převážně v zahraničí se můžete setkat například s krovem z hliníkových nebo ocelových profilů. Takové řešení je ovšem mnohem dražší a nemá v porovnání s dřevěným krovem žádné výhody. Dřevěný krov je stále tím nejpoužívanějším typem konstrukce při stavbě šikmých střech rodinných domů, chat, altánů, zahradních chatek a dalších staveb.

Krev na střechu domu

Pokud nemáte vystudovanou vysokou školu zaměřenou na stavebnictví nebo se neživíte jako stavbař s dlouholetou zkušeností montáže střešních krovů na rodinné domy, na nějakou svépomocnou stavbu rovnou zapomeňte. Existují opravdu různé typy konstrukce krovu – sochová, krokevní, hambálková, věznicová nebo i vazníková. Jen architekt dokáže správně vybrat typ krovu podle tvaru a velikosti projektované stavby. Nicméně, každý, kdo už v ruce držel kladivo a pilu by měl zvládnout svépomocí si postavit například malý zahradní altán nebo přístřešek na dřevo nebo auto. Krov jsou vlastně hranoly (buď jen šikmé se spádem do jedné strany nebo spojené do tvaru klasické Áčkové střechy), na které jsou z vrchní části přimontovány střešní latě, které drží finální střešní krytinu.

Vlhkost dřeva na krov

Dřevo použité pro střešní krov by mělo mít určité procento vlhkosti. Nedoporučuje se používat čerstvé dřevo s vlhkostí kolem 60% (které se může výrazně kroutit a praskat) ale ani zcela suché stavební dřevo, které se suší přibližně na 10-15%. Ideální je prý dřevo s vlhkostí kolem 20 %, které je již téměř vyzrálé, ale může si ještě svým způsobem „sednout“ . Pokud se rozhodnete použít lepené BSH hranoly s vlhkostí kolem 15%, nemusíte se bát pokroucení. Jsou vyrobeny tak, aby nabídly naprostou tvarovou stálost a nepraskaly.

Tloušťka hranolů a latí

V případě krovu je vhodné i menší zahradní stavby raději poněkud předimenzovat. Mezi nejpoužívanější střešní latě patří ty o rozměru 30×50 nebo 40×60 mm. I ty užší budou k unesení plechové krytiny, šindele či tašek plně postačovat. Co se týká krovů, v případě menší stavby se nemusíte bát přemrštěné ceny a klidně si můžete vybrat i hranoly o tloušťce 15×15, které na stavbě krásně vyniknou. V případě BSH hranolů, které se vyznačují vysokou pevností, můžete zvolit i menší rozměr. Rozestup mezi jednotlivými hranoly se zpravidla udává na 60 cm. Většina hranolů určených pro krovy se prodává jako hoblované dřevo .

Druh dřeva – jaké dřevo je nejlepší na krov

Mezi nejčastěji používané druhy dřeva pro stavbu krovu patří jedle, smrk a borovice. Můžete se však klidně setkat také s dubovými hranoly. Jehličnaté stromy mají ve dřevě vyšší podíl pryskyřice, což v kombinaci s dostatečně provětrávanou konstrukcí bez zvýšené vlhkosti zajistí dlouhou životnost celé stavby. Střešní krovy doporučujeme před použitím sterilizovat nebo alespoň impregnovat. Pokud mají být vystaveny vrtochům počasí a UV záření, doporučujeme nanést i několik vrstev ochranného nátěru.