Fasáda ze dřeva a inspirace

Fasáda ze dřeva a inspirace

Dřevěné fasády se v poslední desítce let stávají také v našem regionu neodmyslitelnou designovou součástí rodinných domů, ale i jiných staveb. Při procházce v nových čtvrtích byste jen stěží hledali dům, na kterém není nějaký dřevěný prvek – a to ve většině případů právě ve formě fasády. Chtěli byste i vy váš domeček nebo chatu poněkud ozvláštnit a dodat mu přírodní vzhled pomocí dřevěných prvků? Našli jsme pro vás několik tipů pro inspiraci.

Dřevěná fasáda

Pokud nepočítáme dřevěné zahradní chatky nebo staré dřevěnice ve skanzenech, jen stěží bychom dnes hledali dům, který je celý obložen dřevem. Navzdory tomuto faktu dřevo ze stavebnictví ani jen o malý krok neustoupilo jiným materiálem. Našlo si však novou funkci – dekorativní. Právě dřevěný tatranský profil  se používá jako kontrastní „látka“ pro jinak sterilní a fádní stavby.

Fasáda ze dřeva inspirace

Pod pojmem dřevěná fasáda si každý představí něco jiného. Množství lidí si pro obklad dřevěné fasády vybere raději keramickou dlažbu s imitací dřeva nebo různé kompozitní materiály. Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, ale jen pravé dřevo nádherně voní, je příjemné na dotek  a můžete si být jisti, že při občasné správné péči vás snadno přežije.

Hřejivý prvek pro chladný dům

Opravdu drtivá většina dnešních domů je vytvořena ze tří barev – bílé, šedé a antracitové. Bílá fasáda, šedý sokl, antracitová okna, střecha a okapový systém. Je to nejen moderní, ale i nadčasové, ale na první pohled jsou to všechno smutné a studené barvy. Jak takové stavbě dodáte trochu života?  Jednoduše stačí část fasády obložit tatranským profilem, jako je tomu například na tomto obrázku. 

Zvýraznění linií oken či terasy

To, že dřevěný obklad dokonale oživí chladné domy je už jasné, ale kam přesně je vhodné jej umístit? Nejčastěji se používá k vytvoření jakési linie mezi okny.  Rovněž je oblíbené vyplnit dřevěným obkladem celý výklenek u vchodových dveří, ale například i stěnu na terase. V dnešní domě však není problém vyfotit svůj dům a pomocí grafických programů vložit dřevěný obklad na různá místa na fasádě, abyste měli představu, jak bude výsledný efekt vypadat.

Srubový obklad jako v horách

Je na obrázku skutečný srub postavený z kulatiny, nebo jde o obyčejný, pravděpodobně zděný dům, který je obložen srubovým obkladem? Srubový obklad , který se montuje stejně jednoduše, jako klasický tatranský profil,  dodá každému domu nebo chatě vzhled pravého dřevěného srubu někde v kanadských horách.

Dřevěný obklad s rustikálním nádechem

Dřevěný obklad není jen doménou moderních domů nebo srubů, krásný designový prvek může tvořit i na klasickém venkovském domečku. Při použití správné barvy (nebo působení Slunce a postupným vyprašivením dřeva), v kombinaci  s dřevěnou podlahou na terase  a starým nábytkem si vytvoříte dokonalý romantický koutek. Pro dosažení skutečně rustikálního vzhledu si můžete objednat  také kartáčování dřeva , které zvýrazní jeho kresbu.