Efektivní úprava fasády

Fasáda má klíčový vliv na vzhled celé nemovitosti, proto stojí za zvážení, jak ji dokončit. Nejlepší je zeptat se architektů, kteří pro nás vytvářejí konkrétní projekt domu . Stačí jim vysvětlit, jaký efekt očekáváme a upřesnit přibližnou částku za dokončení fasády.

Vláknocementové desky – jaké jsou rozdíly

V současné době je velmi oblíbené dokončovat fasádu vláknocementovými deskami – a přestože jsou jedním z nejdražších návrhů, vzhledem k dalším výhodám se vyplatí zvolit tuto možnost. Vysoce kvalitní produkty poskytují ochranu proti větru a dešti a účinně izolují celou budovu. Za zmínku stojí, že vláknocementové desky jsou k dostání v nejrůznějších barvách, a proto je lze snadno přizpůsobit charakteru celé nemovitosti. V nabídce jsou dekorativní modely, které se skvěle hodí například jako vložka mezi okna nebo výplň zábradlí balkónu.

Dokončení fasády s použitím dřeva

S ohledem na efektní vzhled stavby stojí za zvážení přírodní surovina – dřevo. Je to skvělá nabídka pro lidi, kterým záleží na co nejlepším začlenění nemovitosti do okolní krajiny. S pomocí zkušených architektů si můžete vybrat konkrétní druh dřeva, který se bude hodit do designu domu. Například u staveb udržovaných v tradičním stylu bude dobrým řešením stárnoucí surovina s viditelnou patinou.

Naopak amatéři fasád obložených novým dřevem se mohou nechat zlákat bakelitovými deskami s dýhou, která se vyrábí na bázi přírodní suroviny. Jejich hlavní předností je výborná odolnost vůči povětrnostním vlivům. Navíc nejsou náchylné k tvorbě plísní a nepřitahují hmyz.

Fasádní obklady imitující kámen nebo dřevo

Do skupiny levnějších návrhů patří fasádní obklady imitující přírodní suroviny nebo cihlu. Jsou dostupné v různých barvách a texturách, a proto si mezi nimi najdou tu pravou nabídku i ti nejnáročnější majitelé nemovitostí. Nejoblíbenější jsou obklady vedené v přírodních barvách, kterým dominují různé odstíny béžové, hnědé nebo grafitové.

Některé produkty, například ty imitující kámen, jsou dostupné v neobvyklých odstínech zelené nebo červené. Můžete se rozhodnout pro fasádní obklady skládající se z menších podlouhlých prvků, cihelných obdélníkových tvarů nebo nepravidelných ploch. Profesionálové často radí kombinovat dvě různé varianty fasády, aby se nemovitost lépe začlenila do krajiny.

Efektní zakončení fasády může potěšit přirozeným kouzlem dřeva, kamenitou texturou nebo zajímavou kombinací barev. Kompletní návrh domu by měl zohledňovat i jeho vnější vzhled – v tomto ohledu se vyplatí řídit se radami zkušených architektů. Správně zvolené fasádní obklady nebo vláknocementové desky dokážou proměnit i tu nejobyčejnější nemovitost.