Dřevo v exterieru

Přírodní materiál, jakým je dřevo, do exteriéru jednoduše patří. V zahradě máte k jeho využití mnoho možností. Několik tipů, jak může oživit vzhled vaší zahrady, vám přinášíme také my.

Pergola na terase nebo v zahradě

Dřevěnou pergolu můžete umístit na terase nebo i přímo do zahrady. Můžete si přitom vybrat z více možností jejího provedení. Na terase nejlépe využijete pergolu, která vám zároveň poskytne dostatek stínu. Pokud ji postavíte přímo do zahrady, může sloužit také jako dekorační prvek. Stačí, když k ní zasadíte vhodné popínavé rostliny. Pokud si k pergole postavíte i lavičku, získáte příjemné místo pro nerušený odpočinek.

Dřevo a zahradní stezky

Chodníky ze dřeva nejlépe využijete na místech, kde nejsou vystaveny příliš velké zátěži. Mohou vést například k altánku nebo kolem květinových záhonů. Dřevo velmi přirozeně zapadne do okolí a dotvoří celkový vzhled exteriéru. Pozor však na to, že za deště budou dřevěné stezky kluzké.

Altán nebo letní kuchyně

Přirozený dekor dřeva bude slušet také altánku nebo letní kuchyni. Díky zastřešení zde naleznete místo pro rodinnou pohodu v každém počasí a budete si zde moci posedět is vašimi přáteli. Pro letní kuchyni je vhodné zvolit místo nepříliš vzdálené od domu, abyste nemuseli měřit dlouhou cestu se surovinami pro grilování, opékání či vaření. Pokud jste se rozhodli pro altán, který bude sloužit zejména k relaxaci, vhodné je umístit jej do nejtiššího místa zahrady.

Lavičky a houpačky

Jen si to přestavte: sednete si po náročném dni na houpačku nebo lavičku a vypijete šálek svého oblíbeného nápoje. Příjemná představa, ne? Pro umístění lavičky vybírejte tiché místo, kde vás nikdo nebude rušit. Myslete i na dostatek stínu. Máte děti? Potom se připravte na to, že pokud si koupíte dřevěnou houpačku, budete se o místo na ní dělit s celou rodinou.