Čím natřít dřevěný plot

Krása dřevěného plotu nelze zaměnit žádným jiným materiálem. Aby se však příliš nesesušil, nebo ho nenapadly plísně, houby a dřevokazný hmyz, bude vyžadovat pravidelnou péči. Poradíme vám, čím natřít dřevěný plot, abyste jej ochránili před vnějšími vlivy.

Impregnace dřeva

První krok péče začíná už při výběru plotu. Důležité je, aby bylo dřevo správně vysušeno. Jeho vlhkost by neměla přesahovat 18 %. K impregnaci dřeva je nejvhodnější fermež, která dřevo ochrání před pronikáním vlhkosti. Můžete použít také přípravky s fungicidními a insekticidními účinky. Impregnační přípravek nechte jeden den zaschnout.

Lakování nebo barvení

Po impregnaci se budete muset rozhodnout, jestli chcete zachovat přirozený vzhled dřeva nebo jej natřete zvolenou barvou. Pro přirozený vzhled použijte lazurovací laky. Ty ochrání dřevo před působením UV záření, vlhkostí i větrem. Transparentním nátěrem vyzvednete přirozenou kresbu dřeva. Pokud použijete tenkovrstvou lazuru, při dotyku ani nebudete cítit, že je plot natřený. U silnovrstvé lazury je efekt při dotyku podobný jako při natření barvou. Tento typ je ovšem na ploty méně vhodný. Hodí se více například na zábradlí.

Pokud jste se rozhodli pro barevný plot, vyberte si krycí nátěr ve zvolené barvě. Krycí nátěr překryje strukturu dřeva a plot bude mít barvu, kterou jste vybrali. Barvy si můžete vybrat v lesklém nebo matném provedení. Barva však na rozdíl od lazurovacího laku neumožní dřevu dýchat – to znamená přijímat a uvolňovat vlhkost. Na druhé straně však bude možné povrch mýt.

Jak často natírat dřevěný plot

Natřít dřevěný plot nebude stačit jen jednou. Kromě ošetření po jeho osazení bude potřebovat vaši pozornost každých 2 – 5 let. Pokud jste použili lazurovací lak, potřebu nového nátěru zjistíte podle toho, že dřevo začíná vpíjet dešťovou vodu. Jeho zabarvení může mít nádech do šeda. Tenkovrstvý lazurovací lak nebude nutné odstraňovat. Plot jednoduše očistíte od prachu a natřete. Pokud jste plot natřeli barvou, nejprve ji odstraňte a teprve poté naneste nový nátěr.