Jak prakticky využít podkroví

Stále více majitelů domů se rozhoduje zařídit si využitelné podkroví. Jde o místo s poněkud neobvyklým charakterem, kde typickým znakem jsou především četné šikminy. Právě ony umožňují zařídit si zde nevšední interiér, ve kterém nebude nouze o zajímavá aranžérská řešení.

Jak se připravit

Pokud je podkroví nízké, začínáme veškeré práce přesným výpočtem užitné plochy. Nebereme v úvahu místa, kde výška nepřesahuje sto čtyřicet centimetrů. Ty mezi sto čtyřiceti a dvěma sty dvaceti centimetry se počítají jako 50 % užitné plochy. Za plnohodnotnou plochu se považuje pouze ta část podkroví, jejíž výška přesahuje dvě stě dvacet centimetrů. Sluší se však připomenout, že i nízká místa v podkroví jsou jako stvořená pro umístění různých skříní, skříněk a skrýší. Nemusíte si tedy lámat ruce, když se ukáže, že v našem podkroví není moc plnohodnotného prostoru.

Ložnice

Podkroví je jedním z intimnějších a intimnějších míst v domě. Často sem v malé míře zasahují zvuky zvenčí a zvuky každodenního života. Z tohoto důvodu stojí za to zařídit ložnici v podkroví. Při výběru nábytku byste se měli zaměřit na ty s relativně nízkou výškou. Díky tomu se nebudeme neustále mlátit při vstávání nebo uléhání. Nezapomeňte přizpůsobit výšku ostatního nábytku výšce postele. Při rozhodování o ložnici v podkroví se vyplatí zaměřit se na výrazné zdůraznění úkosů a všech prvků, které tvoří konstrukci. Dobrým řešením je ponechat viditelné prvky střešní konstrukce jako dekorativní prvek v jejich přirozené barvě. Pro ty, kteří budou trvat na malování, doporučujeme použít jasné barvy.

Pokoj pro dítě

Podkroví je také skvělým místem pro dětský pokoj. Vysoké stropy umožňují připevnit na konstrukci baldachýnové trámy nebo houpačky, které poslouží jak pro zábavu, tak pro zklidnění před spaním. Psací stůl je nejlepší umístit zády k diagonále, na které je umístěno okno. To zajistí přístup přirozeného světla a umožní vám volně vstávat. Pod šikminami je dostatek místa pro dětský nábytek a četná zde umístěná zákoutí dávají velké možnosti dětské fantazii. Roh pokoje se zkosením, pod který dáme měkké křeslo a huňatý koberec, bude perfektním místem pro čtení pohádek před spaním. Střešní okno však lze využít jako místo pro závěsnou výstavu, vyrobenou společně s dítětem: závěsné amulety, zvonky. Zatímco zařídit pokoj pro malé dítě v podkroví není složité, v případě teenagera však můžete narazit na nějaké problémy. V dětském pokoji by mělo být dostatek světla. Mnohem lepším řešením bude použití střešních oken místo vikýřů, kterými do místnosti pronikne více slunečního světla.

Koupelna

Zařídit koupelnu v podkroví není jednoduché. Omezují se na úhlopříčky, výrazně brání fungování a nutí používat taková a ne jiná řešení. Bez ohledu na výšku kolenní stěny však dokážeme vytvořit opravdu praktickou koupelnu. Dobrým řešením je umístit vanu pod svahy. Zachování výšky 1,9 m u výstupní hrany nám umožní její volné použití. Pokud vanu umístíme ke střešnímu oknu, budeme se moci při ležení ve vaně dívat na oblohu, což nám poskytne další potěšení.

Úložný prostor

Ideálním řešením pro zástavbu podkroví bude využití pro různé skříňky a skrýše. Dobře navržený systém odkládacích přihrádek a nábytku usnadní ukládání věcí a skvěle se hodí do obtížně uspořádaného prostoru. Podkroví je také skvělé pro technické místnosti, jako je prádelna nebo sušárna.