Funkční místnost v podkroví

Podkrovní pokoj je náročný prostor na uspořádání. V první řadě se musí přizpůsobit tvaru střechy, tedy zohlednit různou míru sklonu jednotlivých rovin. Podkroví je navíc nejvyšším bodem domu, což má za následek specifické světelné a teplotní podmínky. Níže uvádíme několik tipů a triků, které vám umožní zařídit funkční místnost v podkroví.

Boj proti šikminám

Prostor pod střechou není zahrnut do celkové plochy domu a je tedy vytvořen zdarma. Tato „volná“ místa mají jednu nevýhodu – velmi obtížně se zařizují. Úkosy si vynucují výběr rozměrově vhodného nábytku, který většinou dostaneme pouze na přání. K překonání takové výzvy však můžeme použít kreativitu. Dobrým řešením je využít místa pod šikminami k uložení různých věcí. Můžete si zde postavit dostatečně vysokou knihovnu, na které budou knihy nebo suvenýry. Vyplatí se takový prostor opticky zvětšit, např. pomocí bílé barvy nebo kontrastem jiných prvků podkroví – krokve, trámy. Efektu se dosáhne jejich natřením tmavší barvou. Je důležité, aby pod šikminami nebyl žádný nábytek nebo spotřebiče, přístup ke kterému bude spojen s neustálým ohýbáním. Místo stolku nebo postele tam proto raději dejte komodu na oblečení nebo topení.

Vhodné osvětlení

Sluneční paprsky se do podkroví mohou dostat prakticky z jakékoli strany, a proto je osvětlení přes den zdánlivě snadné. Světlík nebo pohodlná střešní okna umístěná na klíčových místech jistě propustí tu správnou dávku slunce do každého koutu místnosti. O něco méně efektní, ale rozhodně velmi atmosférická jsou okna umístěná přímo pod střechou. Propouštějí mnohem méně světla, ale vypadají fenomenálně, zvláště ty s kulatým tvarem.

Bez ohledu na to, jaká okna zvolíme, je třeba dbát na jejich odolnost vůči povětrnostním vlivům. Zvláště důležitými parametry jsou odolnost proti dlouhodobému slunečnímu záření a dešti. U střešních oken je také velmi důležitá jejich montáž a průzkum, protože tento typ oken je vystaven zejména vodním skvrnám způsobeným deštěm. V noci bude nejfunkčnějším způsobem osvětlení reflektor. Neuvěřitelně stylová bude m.in. stojací stínicí lampy umístěné v rozích místnosti nebo tradiční závěsná svítidla integrovaná do krovu.

Udržování optimální teploty

Pokud si chceme zařídit pokoj v podkroví, musíme se snažit zajistit v něm správnou teplotu už ve fázi návrhu. Kolísání v nejvyšší části domu je velmi velké, protože v létě je tam velké horko a v zimě se v budově nejvíce ochlazuje přes střechu. Aby bylo možné účinně chránit před amplitudami po celý rok, je velmi důležité izolovat podkroví. Musíme však pamatovat na to, že materiál použitý na izolaci se musí vyrovnat s migrací mas vzduchu a vodní páry, které se přesouvají ze spodních částí budovy do horních. Proto je nejlepším materiálem pro izolaci podkroví minerální vlna. Nejenže propouští vodní páru, ale má i mnohem lepší výkon z hlediska možností montáže než běžně používaný polystyren. Kromě toho má také vysoké akustické parametry,