Dřevěná nebo hliníková pergola – kterou vybrat

Zastínění terasy pergolou je jednou z nejčastějších variant jejího zastřešení. Pokud jste se pro pergolu rozhodli i vy, jistě jste se už setkali se dvěma materiály, ze kterých se vyrábí. Aby se vám snáze rozhodovalo, který si vyberete, v následujícím článku si je porovnáme.

Pro a proti hliníkové pergole

Hliník je materiál, který má dlouhou životnost a nekoroduje. Jeho největší výhodou je bezúdržbovost. Upravuje se práškovou barvou, která zvyšuje jeho odolnost vůči výkyvům počasí. Barevný odstín se časem nemění. Ani po několika letech ho proto není třeba natírat. Můžete si také vybrat z více barevných odstínů. Jediné, co výrobci doporučují udělat, je občas promazat mechanismy konstrukce.

Rozhodnete-li se pro hliník, potěší vás i svou pevností. V porovnání s dřevěnými hranoly jsou hlinkové tenčí. Na terase tak můžete mít méně masivní konstrukci.

Hliníková pergola se svým vzhledem nejlépe hodí k domu v moderním designu. Pro venkovské domy v klasickém designu není moc vhodná.

Nevýhodou hliníkové pergoly na míru je vyšší cena. Chcete-li ušetřit, vybírejte z levnějších pergol, které se vyrábějí ve standardních rozměrech. Nejčastěji je to 3×4 nebo 3x3m.

I dřevěná pergola má své výhody a nevýhody

Dřevo nezaměnitelným způsobem dýchá přírodou. Pro stavbu pergoly na terase je proto velmi vhodným materiálem. Vhodný dekor dřeva navíc doplní celkový vzhled exteriéru domu. Dřevěná pergola poskytuje větší variabilitu a svobodu při navrhování detailů. Jednotlivé hranoly lze tvarovat a seříznout různým způsobem.

Oproti hliníku má ale dřevo kratší životnost. I přes ošetření vhodnými přípravky pro zvýšení jeho odolnosti, musíte počítat s tím, že po čase změní svůj vzhled. Působením mrazu a veder dřevo neustále pracuje a vznikají na něm různé pukliny nebo jiné nedostatky. Budete jim proto muset věnovat pozornost a jednou ročně nanést impregnační nátěr. Dřevo tak ochráníte před nadměrnou vlhkostí a omezíte také riziko vzniku plísní.

Nevýhodou dřeva je vyšší váha pergoly. K jejímu vytvoření jsou kromě toho zapotřebí hranoly s většími rozměry. Takové hranoly na druhé straně výborně zapadnou k domům ve venkovském stylu, kde jsou častými designovými prvky právě dřevo a kámen.