Dlažba, dřevo nebo třeba panely – co bude na vaší podlaze fungovat nejlépe

Podlaha je bezpochyby jedním z nejdůležitějších prvků každé místnosti. Měl by být nejen odolný a estetický, ale také ladit se stylem interiéru. Dnes si můžete vybrat mezi podlahou z klasického dřeva, moderními panely a výjimečně odolnými dlaždicemi. Navrhneme, jaké řešení bude v dané situaci nejlepší.

Dlaždicová podlaha

Dlažbu najdeme stále častěji nejen v koupelně nebo na chodbě. S jejich pomocí je podlaha v kuchyni a dokonce i v obývacím pokoji hotová. Jejich nepochybnou výhodou je široká škála velikostí, barev a vzorů. Výhodou dlaždic je snadná údržba v čistotě. Stačí sáhnout po nejobyčejnějším mopu, vodě a čisticích prostředcích, aby podlaha byla zářivě čistá. Toto řešení je ideální pro domácnost s dětmi a domácími mazlíčky. Dlažba na podlahu se doporučuje i alergikům a lidem, kteří bojují s dýchacími potížemi. Dlaždice jsou materiálem, který zaujme i mimořádnou odolností. Pokud jsme při jejich nákupu nešetřili, můžeme si být jisti, že na jejich výměnu nebudeme muset myslet dlouhé roky. Dlaždice neškrábou nepoškodí je vlhkost ani vysoká či nízká teplota. S úspěchem je lze použít jako materiál kolem krbu a v místech, kde je podlaha vystavena zvýšenému poškrábání, např. pod stolem a židlemi v jídelně.

Panelová podlaha

Panely jsou hitem posledních let. Díky příznivé ceně a velké škále dostupných designů a barev je rádi umístíme do obývacích pokojů a ložnic. Jejich nepochybnou výhodou je triviálně jednoduchá montáž. Nepotřebujete k tomu ani speciální nářadí. Panely lze pokládat prakticky na jakýkoli typ podkladu a zvládne je každý, kdo má alespoň minimální představu o kutilství. Montáž panelů je rychlá a podlahu lze ihned po jejím dokončení používat. Udržovat je v čistotě není spojeno s velkými problémy, ale musíte pamatovat na to, že panely nemají rády vlhkost. Pod jeho vlivem jsou velmi rychle zničeny. Neměly by být proto umístěny v koupelně, kuchyni nebo prádelně. Určitě je můžeme použít i v případě podlahového vytápění. Nevýhodou panelů je bezesporu nemožnost jejich obnovy, oškrábání nebo lakování. Panely mají nízkou zvukovou izolaci, která přenáší zvuk kroků a zvýšenou elektrifikaci, která přitahuje prach. Pamatujte, že při výběru panelů byste měli vzít v úvahu především jejich tvrdost, třídu použití a odolnost proti oděru a vlhkosti.

Vrstvené desky

Pokud chcete dřevěnou podlahu, je nejlepší zvolit vrstvené desky. Vyznačují se neobyčejně krásným a zároveň přirozeným vzhledem a jejich struktura je příjemná na dotek. Takové desky se také nesmršťují a neroztahují, díky čemuž podlaha z nich nebude vrzat (na rozdíl od podlahy z masivních desek). Sendvičové desky se instalují stejně snadno jako panely. Můžete po nich chodit ihned po položení, což je nepochybná výhoda a urychluje to uklidit pokoj po renovaci. Další výhodou vrstvených desek je možnost použití s ​​podlahovým vytápěním. Vrstvené desky se vyznačují tovární povrchovou úpravou. Díky tomu se nemusíte bát jejich broušení a pravidelného lakování. To šetří nejen čas, ale i peníze.

Parkety

Tento typ materiálu je ceněn především pro svůj přírodní vzhled a jedinečnou strukturu a barvu. Stejně jako vrstvené desky má strukturu přátelskou na dotek. Parkety jsou skvělou tepelnou a zvukovou izolací a dobrým regulátorem vlhkosti v místnostech. Na rozdíl od podlahových panelů jej lze obnovovat, brousit a lakovat. Doporučuje se zejména alergikům, protože nepřitahuje prach. Nepochybnou nevýhodou takové podlahy je její vysoká citlivost na mechanické poškození. Většina parketových podlah také není vhodná pro podlahové vytápění. Pokud takovou podlahu chcete mít doma, musíte počítat s vyššími výdaji. Cena materiálu je rozhodně vyšší a jeho správné uspořádání vyžaduje zkušenosti a je časově náročné.