Co jsou BSH hranoly, jak se vyrábějí a jakou mají nosnost

Narazili jste při výběru a nakupování materiálu na vaši zahradní stavbu nebo dřevostavbu na takzvané BSH hranoly a nevíte, jestli si je můžete objednat? Co jsou ty BSH hranoly, kde se používají a jaké mají vlastnosti? Existuje k nim nějaká jiná alternativa? Všechno se dozvíte v následujícím článku.

BSH hranoly

BSH hranoly jsou dřevěné konstrukční hranoly, které jsou lepeny. Jedná se o hranoly o tloušťce 4 cm, které se k sobě následně lepí pryskyřicí (a mohou mít tedy výslednou tloušťku 8, 12, … cm). Tyto hranoly naleznete v nabídce obchodů nejčastěji ve dvou různých kvalitách – některé se využívají vysloveně jako konstrukční prvky a nezáleží na jejich vzhledu. Takzvané pohledové hranoly však můžete využít například i ke stavbě přiznaných dřevěných stropních trámů či sloupů na terase při zachování krásného vzhledu.

BSH hranoly a nosnost

Dřevěné hranoly mají vysokou pevnost a nosnost, díky čemuž jsou předurčeny pro stavbu náročných a namáhaných konstrukčních prvků –  klidně i krovů či nosných stěn. Jejich cena je mírně vyšší v porovnání s jinými typy konstrukčních hranolů , ovšem jejich kvalita (a například i vlastnosti, díky kterým se nebudou kroutit) je předurčují pro použití všude tam, kde klasické dřevěné hranoly nebo KVH hranoly táhnou za kratší konec.

Výroba BSH hranolů

BSH hranoly lze vyrobit v podstatě neomezené délce. Při slepení například 5 kusů hranolů o zmiňované tloušťce 4 cm a šířce 20 cm získáte jeden velký a pevný hranol o rozměru 20×20 cm, který  můžete použít například jako nosný sloup . Na BSH hranoly se však většinou čeká, jelikož se vyrábějí přesně na míru podle potřeb zákazníka.

Porovnání s KVH hranoly

KVH hranoly jsou vyráběny z kratších hranolů (například o rozměru 6×4, které se navzájem napojují hřebenovitým spojem. Pokud si koupíte například třímetrový KVH hranol, může být vyroben ze dvou kusů – jeden dvoumetrový a jeden metrový hranol. Hranoly bývají skladem ve všech  prodejnách dřeva a jejich hlavní výhodou je opravdu nízká cena se zachováním slušné kvality a pevnosti.  

Kdy si vybrat BSH a kdy KVH hranoly

BSH hranoly jsou určeny pro náročné a namáhané stavby. Pokud potřebujete například 6metrový hranol k vytvoření příčky nad  přístřešek pro dvě auta , který drží jen sloupy na jeho konci, použít k tomu lepený KVH hranol by byla vysloveně hloupost. Klasický dřevěný  hranol z jednoho kusu  navíc nemusí být dostatečně vysušen a pevný a může časem začít pracovat. BSH hranol je vhodný právě pro takové použití, jelikož neexistuje limit v jeho délce a je mimořádně pevný. KVH hranoly jsou skvělé pro stavbu menších staveb, kratších příček,  zahradních plotů , ale také jako nosné sloupy pro větší stavby.